Pravilno čišćenje

 

Profili od PVC mase odlikuju se svojom posebno dugovečnom površinom koja je laka za čišćenje Za čišćenje Vaših prozora po pravilu je dovoljna mlaka voda s blagim sredstvom za čišćenje ili pranje. Ukoliko ne možete ukloniti grubu nečistoću, molimo Vas obratite nam se. Sredstva za ribanje, čišćenje, domaćinstva i stakla s agresivnim sastojcima kao što su alkohol ili benzin, mogu napasti i oštetiti površinu stakla i profila, kao i zaptivke. Molimo koristite samo mekane krpe za čišćenje ili sunđere.

 

 
 

Podešavanje okova

 

Vaši prozori su stručno i brižljivo ugrađeni i justirani. Naknadno podešavanje okova stoga, po pravilu, ne bi trebalo biti nužno. Međutim, ekstremni zahtevi ili pomeranje objekta (sleganje) mogu tokom godina dovesti do potrebe naknadnog justiranja na sledećim mehanički relevantnim tačkama. Obavljanje ovog posla najbolje je prepustiti Vašem stručnjaku za prozore.

• Bočno podešavanje gore na nagibnom (otklopnom) ležaju
• Bočno podešavanje dole na ugaonom ležaju
• Podešavanje visine na ugaonoj šarki
• Podešavanje pritiska na ugaonom ležaju
• Podešavanje pritiska položaj zatvornih čepova (pečurki).

 

 

 

 

Kontrola zaptivki

 

Vaši prozori su u cilju trajnog uklanjanja promaje i vode opremljeni modernim zaptivkama vrlo dugog životnog veka. Uprkos tome povremeno ispitajte stanje zaptivki i njihovo pravilno ležanje u žljebu te ih očistite pomoću vode i blagog sredstva za čišćenje.
U cilju izbegavanja štete od vlage takođe povremeno kontrolišite nepropusnost zazora (fuga) između prozorskog okvira i zida. Ako se pojave pukotine na zaptivnoj masi ili ako je na pojedinim mestima otpala, neodložno nam se obratite.

 

 
 

 

Održavanje okova

 

Tehnički usavršeni visoko vredni okovi na Vašim novim prozorima Vam pri pažljivom postupanju neće stvarati nikakve probleme. Molimo podmazujte sve pokretne delove okova najmanje jednom godišnje uljem ili mašću bez sadržaja kiselina ili smole, a po potrebi dotegnite zavrtnje. Vaši prozori će Vam se odužiti dugogodišnjom lakoćom rukovanja i besprekornim funkcionisanjem.

 

 

 
 

Smišljeno provetravati

 

Redovno provetravanje reguliše vlažnost vazduha i brine se za prijatnu klimu u prostoriji. U cilju izbegavanja gubitka vredne energije pri izmeni vazduha preporučujemo Vam kratko ali intenzivno provetravanje. Ugasite grejna tela. Širom otvorite prozore dva do tri puta dnevno i stvorite promaju. Ovim takozvanim udarnim provetravanjem postići ćete u roku od nekoliko minuta gotovo potpunu izmenu vazduha u prostoriji bez hlađenja akumulirane toplote u stanu (zidovi/grejna tela/nameštaj). Posebno pri povišenoj vlažnosti vazduha, na primer u kupatilima, vešernicama ili nakon malterisanja, polaganja estriha (ravnajućeg sloja) ili bojenja krečenja, nužno je redovno provetravanje zbog sprečavanja eventualne pojave buđi.

 

 

Sigurnosna uputstva

 

• Ne pritiskajte krilo na špaletnu jer bi moglo doći do preopterećenja šarki
• Ne izlažite prozorska krila dodatnom opterećenju npr. da se na njih oslonite. Pri prevelikom opterećenju postoji opasnost od pucanja šarki
• Osigurajte otvoreni prozor od silovitog zatvaranja. Između prozorskog okvira i krila mogu se priklještiti i ugnječiti delovi tela. Opasnost od povrede!
• Ne uglavljujte predmete između okvira i krila. U cilju osiguranja prozorskog krila u otvorenom položaju rado Vam možemo ugraditi mehanički pridrživač.

 

 
 

 

Uputstvo za pravilno rukovanje

 

Uvek pažljivo otvarajte i zatvarajte Vaše prozore. Prilikom rukovanja obratite pre svega pažnju na ispravan položaj ručke prozora:

1. Ručka uspravno prema dole:
Krilo je zabravljeno

2. Ručka vodoravno:
Krilo je u okretnom položaju

3. Ručka uspravno prema gore:
Krilo je u nagibnom (otklopnom) položaju.

 

Pažnja: Izbegavajte među položaje. Oni mogu brzo uzrokovati grešku u funkcionisanju.

 

     
       

 

 

Window Plus doo, Karađorđeva 150, 22300 Stara Pazova, Srbija, Tel/Fax: +381 22 311 420, office@windowplus.rs